2014. március 16., vasárnap

Abu-Dhabi

Az előző postot úgy hagytam abba, hogy leszerveztem a kirándulást a mindössze 140 km-re fekvő fővárosába. Előzetesen 3 helyet beszéltünk meg: Zajed-sejk nagy Mecset, Emirates Palace és a Ferrari World.



Az Egyesült Arab Emírségek, valamint azazonos nevű társemirátus fővárosa, az ország legnagyobb, egyúttal Dubaj után második legnépesebb városa. A várost 1761-ben alapította a közeli Líva-oázisban élő Jász-törzs, s 1769-ben maguk a törzs vezetői is ide helyezték át székhelyüket a közeli al-Dzsivából. Abu-Dzabi történelmét a 19. század folyamán a szomszédos törzsekkel folytatott hadakozás jellemezte, s az állandósuló viszályok következményeként a város számottevően nem is fejlődött, a 20. század elején mindössze 6000 lakosa volt. A város életében nagy változást hozott 1958, amikor felfedezték a közelben rejlő hatalmas kőolajmezőket, amelyeknek 1962-ben megindult kitermelése rendkívül gazdaggá tette az emírséget, és magát a várost is.

A probléma már ott kezdődött, hogy a guide bénázott a mecsetnél. Nem engedtek be minket elsőre, mert engedély kell, amit viszont a vezetőnknek tudnia kellett volna. Mindezt angolul mondta el egy másik koma. Kb. 1 óra várakozás után megkaptuk az engedélyt. Egészen addig a buszban kellett várakozni. A mecsetbe nem jött be utána sem, csak elmondta azokat az infókat, amiket előtte pár perccel a Wikipediáról elolvasott. Csöppet szánalmas volt, és átlátszó.

A mecset amúgy fantasztikus. A nyolcadik legnagyobb mecset a világon. Nevét Zájed bin Szultán Ál Nahján emír-elnökről kapta. A mecset hivatalosan 2007-ben az iszlám ramadán hónapban nyílt meg. A mecsetet 54 darab, fehér márvánnyal díszített kupola díszíti.



Az épület négy sarkában elhelyezett minaretek 115 méter magasak. A mecset egésze egyszerre 40 000 hívőt tud befogadni. A fő imacsarnokban egyszerre 9000 hívő fér el. A világ legnagyobb szőnyege, mely 5700 m² területű. A szőnyeg 15 kisebb darabból áll, amit ott helyben kézzel varrtak össze. A szőnyeg 35 tonna gyapjúból és 12 tonna pamutból készült, teljes súlya így 47 tonna. A szőnyegben összesen 2 268 000 000 csomó van.



A világ legnagyobb csillárja 10 m átmérőjű. A mecsetnek egyébként hét csillárja van, amit Németországból szállítottak. (Infó innen).

A következő megálló az Emirates Palace (lett volna). A királyi palotánál fordultunk vissza, ahol úgy be volt szarva a guide, hogy szinte a fejét is lehúzta a kanyarnál. Be szerettünk volna menni a szállodába, de közölte, hogy nem lehetséges. Amit furának tartottam, mert tudtommal be lehet, illetve egy ismerős az előző héten bent volt. 2 képet készíthettünk a kerítésen kívül, majd mennünk kellett. Itt már kezdődött a lincs-hangulat.

A Ferrari World vidámpark felé vettük az irányt. Itt található a világ leggyorsabb hullámvasútja. Nagy része fedett, így ez a világ legnagyobb fedett vidámparkja is. 240 km/h-ra gyorsul fel 5 mp alatt, és éri el a 4,8 G-t. 52 méter magasra megy fel, majd bele a mélybe. 



A parkban még több attrakció is akad még: két hullámvasút, Ferrari autó kiállítás, gyárbemutató, vízi hullámvasút, stb. Összesen 20 játék. A park a Yas-szigeten helyezkedik el, mellett pedig a Formula 1-es pálya.


Láttuk a lehajtót, de mi természetesen nem hajtottunk ki, hanem mentünk tovább. Mutatta a guide, hogy ott a park, és ennyi. először azt hittük, hogy egy másik lehajtón megyünk, de mikor láttuk a Dubai táblát kitéve, akkor már kapcsoltunk, hogy ez bizony kimaradt. Mikor mondtuk, hogy mi akarunk menni, mintha meg se hallotta volna. Hogy ez nem volt benne. Meg azzal jött, hogy 2-3 óra sor van… Stb. Megálltunk enni, ahol otthagyott minket. Vagyis szerinte lassúak voltunk. Ekkor tudtuk már, hogy nem fizetünk, és kicsapjuk a balhét, ha visszaértünk.

Kora estére értünk vissza. A szállóban ott volt, akinél lefoglaltuk az utat. Ők sem értették, hogy mi történt. Kb. fél óra vita után sikerült engedményt is kicsikarnunk. Másnap elvisznek minket újfent Abu-Dhabiba, és a Ferrari Worldbe is. Sikerült egy jó árat kicsikarnunk.

Egyfelől örültünk neki, másfelől nem, mert veszítettünk egy napot.

Másnap a program hasonló volt. Előbb az Abu-Dhabiban található Heritage village-be mentünk. Ez hasonló a Dubaiban lévőhöz, de nagyobb és a tengerparton található. 




Kézműves dolgoktól kezdve mindent bemutat, hogy annó, milyen is volt a város. Az annó alatt kb. 50 évet kell max. érteni.

Az Emirates Palace Hotel Abu Dhabi 7 csillagos szállodája. 1,3 km saját tengerparttal rendelkezik, és az arany és a márvány dominál. 302 szoba és 92 lakosztálya van. Itt található a világ legelső arany autómatája. 




Nem kp-t lehet felvenni, hanem aranyat ad ki a pénz fejében napi aranyáron. Lenyűgöző volt.



Innen mentünk a Ferrari Worldbe, ahol 3 órát töltöttünk el. Este 7-re értünk vissza Dubaiba. 



Egyik este még visszamentünk a Khalifához, újfent megnézni 1-2 vízi játékot. Másik este pedig a világhírű Burj Al Arab szállodába mentünk el az egyik étterembe. De ez utóbbiról a következő posztban.